Freesmachine met digital twin

Hoe blijf je als automatiseringspartner relevant in een snelveranderende wereld? Bij CDC Automatisatie kennen we het antwoord: door volop in te zetten op nieuwe technologie. Voor eindklant DS Plastics ontwikkelden we een freesmachine volledig met digital twin-technologie van Siemens. Daarmee slaagden we erin om de engineeringstijd gevoelig in te korten.
CDC Automatisatie is al jaren gespecialiseerd in de programmatie van Siemens PLC’s en drives in een brede waaier aan sectoren. Het team – 20 professionals sterk intussen – staat zowel in voor de programmatie van nieuwe machines als het onderhoud en de optimalisatie van bestaande installaties.

Digitale drievuldigheid

Voor DS Plastics, een fabrikant van oplossingen voor onder meer waterbehandeling, ontwikkelde CDC Automatisatie een gloednieuwe, drie-assige freesmachine. Die bestaat onder meer uit drie Sinamics S210 servo-drives (één voor elke as), een Simatic S7-1500T PLC en Sinamics G120C frequentiesturing. De servo-drives maken interpolatie vanuit de PLC mogelijk, en de frequentiesturing zorgt ervoor dat het toerental van de freeskop nauwkeurig kan worden bepaald. Bovendien is deze volledig in TIA Portal geïntegreerd, waardoor de regelaar eenvoudig in bedrijf kan worden genomen via de Sinamics Startdrive-enigneeringstool.

“We hebben de machine volledig digitaal ontworpen aan de hand van Siemens NX-tekeningen”, legt oprichter Christofe De Craene uit. “Daarbij maakten we optimaal gebruik van Siemens’ Mechatronic Concept Designer, het SIMIT-simulatieplatform en TIA Portal met Technology Objects. De XY-beweging zorgt voor de vorm, en met de Z-beweging kunnen we de diepte regelen.” De programmatie hiervan wordt met de Technology Objects een stuk eenvoudiger.

Vuurdoop voor virtual twins

Het project was voor CDC meteen de vuurdoop om met virtual twin-technologie te werken. “Het grootste voordeel? Je kan fouten meteen in de simulatie spotten en moet niet telkens terug naar de tekentafel. Daarnaast kan je meteen vanaf de ontwerptafel beginnen programmeren, wat resulteert in een aanzienlijk kortere time to market. Het motion programma kan bovendien volledig getest worden op het virtuele model, waardoor de kans op schade tijdens de ingebruikname kleiner is en de opstarttijd beperkt blijft.”

Digital Twin gerealiseerd door CDC Automatisatie

 

 

 

 

 

 

 

Het volledige ontwerp en realisatie duurden zo’n twee maanden. “Het unieke aan deze machine is dat ze overal kan ingezet worden”, zegt Christofe. “Mits een aantal aanpassingen kunnen we, met de opgedane ervaring, onze klanten een toekomstgerichte oplossing op maat leveren.”

terug naar het overzicht

service gegarandeerd

CDC automatisatie geeft 24u op 24 en 7 dagen op 7 service
en dit zonder service contract!

interesse? een vraag voor ons?

contacteer ons op +32 (0)51 79 77 19
of info@cdcautomatisatie.be

hulp nodig van een specialist?

contacteer ons op +32 (0)51 79 77 19
of info@cdcautomatisatie.be