Beheer van recepten en tracering op basis van TP700 Smart Panels

Grandeco, een toonaangevend fabrikant van vinyl wandbekleding, heeft een applicatie ontwikkeld om recepten te beheren en reële verbruiksgegevens automatisch te capteren. Op die manier krijgt men een sluitend voorraadbeheer en wordt een exacte kostencalculatie voor elk van de eindproducten mogelijk. Bij een nieuwe productierun dicteert het ERP systeem hoeveel PVC pasta er afgewogen moet worden en hoeveel pigment en verdunner daar aan toegevoegd moet worden. Een weegschaal en massadebietmeter koppelen het reële verbruik terug naar een centrale databank.

Businessuitdaging

- Bij de productie van behangpapier worden PVC pasta’s gebruikt, waarbij voor elk order een bepaalde hoeveelheid afgewogen moet worden. Aan die batch worden pigmenten en een verdunner toegevoegd om de gewenste kleur en viscositeit te bekomen.
- De uitdaging voor Grandeco bestond erin om de recepten die hierbij gebruikt worden, beter te beheren en de verbruiksgegevens te registreren zodat men een sluitende kostencalculatie zou kunnen maken voor de verschillende producten.

Technische uitdaging

- Om dit te realiseren had men een koppeling nodig tussen het ERP systeem en de productie zodat de dosering steeds volgens de receptuur zou gebeuren.
- De terugkoppeling van een weegschaal voor de PVC pasta en een massadebietmeter voor de verdunner zorgen voor een sluitende tracering van de verbruikte hoeveelheden.

 

Conceptuele oplossing

- De applicatie maakt gebruik van 5 Simat ic TP700 Comfort Panels waarop telkens een hand scanner aangesloten is. Operatoren scannen de barcode op het productie order en de kuip waarin de batch gemaakt wordt. Op basis van de receptuur sturen de panels de dosering aan waarbij ze een terugkoppeling krijgen van de verbruiksgegevens die dan weggeschreven worden in een databank.
- De programmatie van de applicatie gebeurde door CDC Automatisatie. Hierbij werd gebruikgemaakt van TIA Portal dat alle variabelen – ook van de meetinstrumenten –  samenbrengt in één pakket. Ook de reeds bestaande programma’s voor de sturing van de productielijnen en de dosering waren beschikbaar in deze omgeving en konden vlot aangepast worden.

Resultaat

- Sinds de realisatie van het project kunnen operatoren producten enkel nog doseren volgens de recepten die gekoppeld zijn aan de productie orders. Door de terugkoppeling van de reële verbruiksgegevens heeft Grandeco op elk moment een accuraat beeld van de voorraden en kunnen de kosten van relatief dure grondstoffen zoals de verdunner precies verrekend worden in de kostprijs van de eindproducten.
- TIA Portal zorgde voor een vlotte implementatie waarbij de configuratie van de massadebietmeter en de programmatie van de Comfort Panels in één enkele omgeving konden gebeuren zodat men steeds dezelfde variabelen ter beschikking heeft.

Project Data

 

- Branche: Chemicals
- End-Customer: Grandeco
- Location: Tielt

Project Roll-out
- Kick-off: 01/06/2014
- Go Live: 11/08/2014

 

terug naar het overzicht

service gegarandeerd

CDC automatisatie geeft 24u op 24 en 7 dagen op 7 service
en dit zonder service contract!

interesse? een vraag voor ons?

contacteer ons op +32 (0)51 79 77 19
of info@cdcautomatisatie.be

hulp nodig van een specialist?

contacteer ons op +32 (0)51 79 77 19
of info@cdcautomatisatie.be