Energiebesparing bij Ideal Floorcoverings in Wielsbeke

Sinds ondernemer Roger De Clerck er in 1959 zijn imperium Beaulieu oprichtte, mag Wielsbeke zich terecht het Mekka van de West-Europese textielindustrie noemen. Ideal Floorcoverings maakt deel uit van de Beaulieu International Group. Deze producent van hoogwaardig kamerbreed tapijt onderscheidt zich op de internationale markt door een uuitgebreid productgamma van specifieke oplossingen. Om ook in economisch woelige tijden haar concurrentiepositie te verzekeren, ging Ideal Floorcoverings op zoek naar manieren om de kosten te drukken. Energiebesparingen vormden een belangrijk aspect. “Om de latexlaag van onze tapijten te drogen, maken we gebruik van twee vulkanisatieovens vvan enkele tientallen meters lang”, legt maintenance manager Rudy Harinck uit. “Die zijn uitgerust met verschillende gasbranders en ventilatoren voor de luchtcirculatie.” Verschillen in tapijttypes en -groottes vragen echter om verschillende sterktes in luchtcirculatie. Rudy: “Vroeger hadden de ventilatoren slechts twee standen: aan of uit. Dat zorgde voor een enorm energieverbruik. Daarom hebben we beslist om het systeem uit te rusten met frequentieregelaars.” Tijdens de zoektocht naar een passende oplossing klopte Rudy onder meer aan bij CDC Automatisatie, een lokale Siemens-integrator waarmee in het verleden al een aantal kleinere projecten waren afgewerkt. “CDC won het pleit, niet alleen vanwege onze vertrouwensrelatie ende correcte prijs, maar vooral omwille van het doeltreffende voorstel met Siemens Sinamics G120C-frequentiesturingen.”

Businessuitdaging 

 

 • De ventilatoren die zorgen voor de luchtcirculatie in de vulkanisatieoven hadden tot voor kort slechts twee standen: aan of uit. Bij het drogen van dunne tapijten ging daardoor heel wat energie verloren. Het gevolg? Hoge en onnodige kosten.
 • Het drogen van de latexlaag maakt een essentieel onderdeel uit van het productieproces van kamerbreed tapijt en speelt een sleutelrol bij de uiteindelijke kwaliteit. De luchtcirculatie moet dus perfect kunnen worden afgestemd op de grootte en het type tapijt.

 

Technische uitdaging

 

 • Op vraag van de klant moet elke ventilatiemotor voorzien worden van een aparte frequentiesturing. Operatoren moeten in staat zijn om het toerental en de snelheid zelf te regelen.
 • De aanpassingen aan de installatie zelf moesten tot een minimum beperkt blijven bij het revampen. Dat houdt in dat er vaak slechts beperkte ruimte was om nieuwe onderdelen en toestellen te installeren.
 • Beide ovens zijn tientallen meters lang, waardoor de frequentiesturingen decentraal moeten worden opgesteld in kasten van vier of vijf sturingen. Een goede en betrouwbare netwerkoplossing was noodzakelijk.
 • De installatie – die al sinds de jaren 80 in gebruik is – vertoonde verregaande vormen van slijtage, onder meer in de bedrading. Deze moest volledig vernieuwd worden.

 

Oplossing

 

 • Om het gebruikte vermogen en toerental van de ventilatoren aan te passen aan de grootte en het type tapijt, werden de ventilatiemotoren voorzien van Sinamics G120C-frequentieomvormers.
 • Om de decentraal opgestelde sturingen in de eerste oven op een efficiënte manier met elkaar en de interface te verbinden, wordt gebruik gemaakt van Profibus. Die staat in voor een snelle en betrouwbare gegevensoverdracht.
 • Dankzij hun compacte afmetingen konden de nieuwe omvormers gemakkelijk in de bestaande kasten worden ingebouwd.

 • De tweede, kleinere oven werd voorzien van een centrale kast met 13 Sinamics G120 frequentiesturingen, die tevens verbonden zijn via Profibus.
 • Voor de bediening werd een gebruiksvriendelijke TP177B Color-touch panel voorzien.

 

Resultaat

 

 • De nieuwe installatie is sinds eind 2011 in gebruik. Vanaf dag één was de energiebesparing duidelijk zichtbaar. Ideal Floorcoverings verwacht de gemaakte investering in slechts 1,3 jaar terug te verdienen.
 • De geleverde Sinamics G120-omvormers bestaan uit twee aparte onderdelen: een powermodule en control units. Deze zijn gemakkelijk vervangbaar, wat de kosten beperkt in het geval van een defect.
 • Dankzij de kenmerkende look-and-feel en intuïtief opgestelde interface van de Siemens TP177B-touchpanels zijn dure en tijdrovende opleidingen overbodig. Operatoren kunnen meteen aan de slag.
 • Het gebruik van het Profibus-netwerk garandeert een snelle en veilige gegevensoverdracht tussen de verschillende modules.

terug naar het overzicht

service gegarandeerd

CDC automatisatie geeft 24u op 24 en 7 dagen op 7 service
en dit zonder service contract!

interesse? een vraag voor ons?

contacteer ons op +32 (0)51 79 77 19
of info@cdcautomatisatie.be

hulp nodig van een specialist?

contacteer ons op +32 (0)51 79 77 19
of info@cdcautomatisatie.be