Draadloos afvalverwerking sturen

De VANHEEDE ENVIRONMENT GROUP is een geïntegreerd milieubedrijf gespecialiseerd in afvalmanagement, milieuadvies en innovatieve milieutechnologieën. Naast een internationaal georganiseerde afvallogistiek beschikt VANHEEDE ENVIRONMENT GROUP over verschillende verwerkingssites. De meer dan 1850 afvalstromen die door de groep ingezameld worden, worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen of (groene) energie.
VANHEEDE ENVIRONMENT GROUP behoort momenteel tot de top in België en Noord-Frankrijk op vlak van afvalmanagement. Maar de ambities reiken verder : onder het motto “Managing Your Waste” staan een aantal internationale projecten binnen en buiten Europa in de steigers.

De uitdaging in Roeselare

Gezien de voortdurende innovatie op vlak van afvalverwerking en een stijgende nood aan afvalrecyclage waren een aantal bijsturingen noodzakelijk aan de bestaande infrastructuur.

Er waren een aantal accute noden:

  • De toenemende aanvoer van huishoudelijk PMD afval zorgde voor een nijpend capaciteitstekort.
  • De decentrale kasten die gebruikt worden om het percolaatwater te verpompen dienden mobieler te worden.

Voor de sortering van het PMD-afval werd gekozen om een nieuw bandsysteem uit te bouwen. Aandachtspunten waren snelheid, evenals mogelijkheid tot modulaire opbouw. Grote flexibiliteit was nodig, gezien de toepassing met de pompkasten naar de toekomst toe zal gewijzigd worden. Omwille van deze te verwachten veranderingen was een flexibel netwerk noodzakelijk.

Oplossing

Voor de PMD-afvalverwerkingsinstallatie werd gekozen om een centrale SIMATIC S7-315-2PN/DP PLC te installeren. De lopende band wordt op snelheid gehouden met 12 aandrijvingen van het type Sinamics G120. De schakelkasten voor de pompinstallaties moeten op een flexibele en mobiele manier kunnen worden ingezet. De keuze was dus al snel gemaakt voor de integratie van een industrieel draadloos netwerk, dat op een centraal punt is opgebouwd. Het WLAN netwerk overbrugt probleemloos grote afstanden op de afvalverwerkingssite. Gezien de opstelling in open lucht, waren een aantal bijkomende technische factoren bepalend bij de keuze van het materiaal (vochtigheid, temperatuur,  afdichting).
Voor de centrale monitoring van de sorteerlijn, de pers en de decentrale schakelkasten werd als SCADA systeem een SIMATIC WinCC-Server geïnstalleerd. Via I/O Link is deze WinCC gekoppeld aan de contactoren, die zich doorgaans aan de andere kant van de site bevinden en/of moeilijk bereikbaar zijn. Zo is het mogelijk de toestand van de contactoren te monitoren en te wijzigen vanuit het WinCC station.

 

Configuratie

terug naar het overzicht

service gegarandeerd

CDC automatisatie geeft 24u op 24 en 7 dagen op 7 service
en dit zonder service contract!

interesse? een vraag voor ons?

contacteer ons op +32 (0)51 79 77 19
of info@cdcautomatisatie.be

hulp nodig van een specialist?

contacteer ons op +32 (0)51 79 77 19
of info@cdcautomatisatie.be